Monday, 30 January 2012

busy women

aaaaa.............. maaf.. 





saya sangat busy sejak dua menjak ni...









saya menjadi wanita bekerjaya yang bekerja 7 hari seminggu..






maka untuk mengupdate diari kecik ni...








sangat sangat lah tidak berdaya...








sebenarnya banyak cerita nak di kongsi...









tapi di lain hari ye..





^-^

Thursday, 12 January 2012

Gemersik Kalbu

Assalamualaikum..

Pernah baca novel Gemersik Kalbu tulisan Anis Ayuni? Atau anda juga pernah dan sedang menonton Gemersik Kalbu versi drama di TV3 jam 7.00 malam setiap Isnin hingga Khamis sekarang ni? Jika ya.. anda dan saya memang sehati sejiwa. Hahahaha..


ni novel dia.. tapi tak ingat tahun bila.. rasanya masa saya sekolah menengah

Sinopsis Ringkas

Suka duka Raihana, seorang wanita yang tabah mengharungi dugaan jidup sejak kecil ditinggalkan dalam jagaan neneknya. Raihana bagaikan terkontang kanting mencari kasih sayang dalam dunianya sendiri apabila neneknya meninggal dunia. Pertemuan dengan Wan Ariffin yang sama kerjaya dengannya membenihkan bibit bibit cinta. Namun, setelah ikatan terjalin, Wan Ariffin pula pergi menyahut panggilan Ilahi. Raihana bagai terpukul, keliru dan terperangkap dalam kesengsaraan sendiri.

Sinopsis Novel

Kisah Cikgu Raihana yang bercinta dan bertunang dengan Wan Ariffin. Wan mati lemas kerana menyelamatkan seorang budak. Cikgu Raihana pulak kehilangan seseorang yang sangat rapat dengannya, dia bergantung kasih dengan Wan Ariffin selama ini, dan keluarga Wan sangat baik dan menganggap Raihana macam anak kandung mereka.
Raihana tidak rapat sangat dengan ibu kandungnya sendiri, malah hubungan dia dan ibunya sangat kekok.Raihana melanjutkan pelajaran secara sambilan dengan rakan baiknya Kak Shikin, mereka menumpang tinggal di rumah Aunty Zarina, di situlah dia kenal pula dengan Sufian.
Awal perkenalan, Raihana tidak berapa suka dengan penampilan dan tingkah laku Sufian. Tetapi Sufian sudah jatuh hati pada Raihana. Raihana masih lagi tak dapat melupakan cinta pertamanya iaitu Wan Arifin. Raihana yang tak suka kepada Sufian bertekad nak pindah rumah kerana benci kepada Sufian. Sufian mula memasang perangkap supaya Raihana dapat dikahwininya.
Akhirnya Raihana dan Sufian berkahwinlah juga..sepanjang menjadi isteri kepada Sufian, dia melihat kebaikan dan keikhlasan Sufian sebagai suaminya. Mungkin timbul rasa kasih sayang kepada Sufian dan Raihana terpaksa jugak menjaga Sufian di hospital ketika Sufian sakit.
Setelah Sufian sihat, Raihana kena pula jaga ibu kandungnya yang jatuh sakit pulak walaupun ibunya melayan dia dengan kasar. Raihana cuba merapatkan hubungan renggang selama ini dengan ibunya.
Sufian sedar Raihana masih lagi teringatkan cinta pertamanya, mampukah Sufian mengalihkan kembali cinta Raihana kepadanya, Sufian cuba menduga cinta dan kasih sayang Raihana.



Untuk sinopsis drama, maaf saya tak tahu. Mungkin lebih kurang je dengan novel. Tapi part yang paling saya suka bila Wan Ariffin bagi hadiah dan kad ucapan kecil.

C.A.N.A.D.A : cute and naughty, action developing attraction.
I.T.A.L.Y : i trust and love you
H.O.L.L.AN.D : hope our love last and never dies.
L.I.B.Y.A : love is beautiful, you also

sweet sangat masa tu.. ^-^ kalau terlepas nak tengok, sila la tengok online dekat tonton. kalau nak baca preview novel, sila klik disini. Yeeezaaa... Selamat membaca dan menonton.

Wednesday, 11 January 2012

Lovely January 2012

Assalamualaikum..

Beberapa hari di bulan Januari.. ada hari hari istimewa buat saya.. ^-^

3 Jan 12
Besday my BBF.. kawan dari kecik sampai sekarang. Yang kalau kami duduk bersama-sama dengan my mom, orang akan sangka dialah anak mak saya.

ni gambar tahun 2010 lagi.. harap maklum

11 Jan 2012
Besday Enchek Kekasih Hati...Tahun ni tak tau lagi nak buat surprise apa.. Hari tu ingat konon konon nak pergi Paka. Tapi takut pulak sebab mak dia sekarang kat KL. Nanti kang sesat ke, apa apa ke.. Susah. Nak contact senduk senduk Fifi kawan dia tu.. Tak pernah pulak jumpa. So agak segan di situ. Nak tak nak tunggu dia balik KB weekend ni. Just wait and see.. Sambil tu kena fikir jugak nak buat apa..

gambar beraya di laut tahun 2011

21 Jan 2012
Ni abang long akad nikah.. Actually bukan abang saya. Tapi dah macam abang saya. Sebab kami membesar bersama. Jiran paling dekat dan paling rapat. Bukan dia je.. Tapi seluruh family. Malam akad nikah, kami keluarga terdekat akan pakai baju warna kuning. Majlis rumah perempuan pada 22 Jan 2012. Hari ni pula akan pakai baju warna gold. Ala, yang saya kalut kalut nak beli hari tu. Dah terbeli dah. Majlis rumah lelaki adalah pada 24 Jan 2012. Hari sambut menantu kami akan pakai warna merah. Oh, saya suka merah. ^-*


kad undangan pihak lelaki

ni bakal pengantin masa hari bertunang <3

Saturday, 7 January 2012

Big Dinner

Assalamualakum..

Last week, Enchek Al-Hafiz belanja kami makan. Waa.. rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Menu utama, ikan bakar. Belanja untuk orang-orang yang telah menolong tunangnya a.k.a Kak Ummi sepanjang majlis pertunangan walapun saya rasa saya tak adalah menolong sangat.Tolong makan, tolong tengok dan tolong menyibuk tu adalah.

penaja utama: apis


sabar menunggu makanan


pembuka selera


antara hidangan makan malam kami
dah abis.. gambar ikan bakar tak lupa nak amibik

selesai... licin nasi dan ikan.. ^-^

Friday, 6 January 2012

Sepetang Menjamu Mata

Assalamualaikum..
Hari ni pergi kerja jam 9am. Ops, bukan ponteng ok. Tapi hari ni weekend di Kelantan. Maknanya kerja lebih masa sahaja. Bangun, solat subuh dan sambung tido kejap. Lepas tu bangun balik dan sarapan dengan milo + susu anlene perisa coklat denga biskut munchy crunch. Cukup la untuk sarapan tu. Kerja sampai jam 2.30pm. Solat Zohor dan keluar merayau rayau.

Tempat pertama yang dituju adalah KB Mall. Round-round masuk dari satu kedai ke kedai baju yang lain. Tapi satu pon tak melekat di hati. Kalau pon ada yang berkenan dari segi warna dan corak, saiz pula yang tak ada. Frust. Letih. Kena top up energy dulu. Alih alih pergi McD, order bubur ayam McD saiz kecik + nugget 6 ketul + air milo. Alhamdulillah, kenyang.

Selepas tu pergi Parkson/Giant Hypermarket Kota Bharu. Sebenarnya pergi untuk cari baju kurung warna kuning dan gold. Tapi sangat susah untuk ditemui. Huhuhu. Dalam banyak banyak kedai tu, satu je kedai yang membuatkan hati berkenan.Baju kurung warna gold di Butik Alfa. Harga ok. Biasa-biasa je. Tak ada la mahal sangat. Lagi pon memang nak beliyang biasa- biasa je sebab nanti nak pakai pergi kerja. Masuk kat Parkson cari hadiah untuk orang kahwen, tapi tak ada jugak.

Next destination, Tesco. Masuk pusing pusing keliling, intai intai tak ada jugak. Oleh kerana dah lambat sangat. So solat Asar kat surau Tesco tu je. Mana lagi nak cari baju warna kuning ye? Kaki dah letih dah ni. Hari pon dah nak Maghrib.

Last destination, Pasar Wakaf Che Yeh. Alamak, orang tak buka kedai lagi. Jalan-jalan sambil bawa baju kurung gold tadi tu. Senang nak matching tudung. Jalan jalan, terpandang telekung. Niat hati memang dah lama nak beli tapi tak terbeli je. Hari tu pon dah pesan dekat Kak Eda. Usha usha, tanya tanya harga, labuh kain, tengok corak. Oh, berkenan la. Yeay! Dapat telekung cantik dengan harga RM60.00. Moga saya menjadi lebih solehah dan mengingatiNya. Enak enak menghayunkan kaki, encek kekasih call dan membebel sebab tak balik lagi walaupun hari dah senja. Lepas tu dengar azan Maghrib. Singgah solat di masjid belakang pasar tu.

Lepas solat, sambung berjalan lagi. Misi mencari baju kurung kuning dan tudung bersesuaian masih belum berakhir. Tapi pencarian saya diselebungi pandangan pandangan yang menyakitkan mata. Mereka bertudung. Tapi setiap inci lekuk badan terserlah. Mereka bertudung, tapi menampakkan dada yang membusung.. Mereka bertudung, tapi seluar mereka bagaikan getah. Melekat kemas di badan. Mereka juga bertudung tapi ekor rambut sengaja di tayang, lengan baju sampai kepala bahu je. Kalau hati saya juga berbisik nakal melihat mereka. Apatah lagi lelaki lelaki diluar sana. Bila ada siulan siulan nakal kepada mereka. Saya juga turut terasa hina. Sayangnya rasa jelek itu cuma berdendang dalam hati. Tak dapat disuarakan. 

Shopping diteruskan. Akhirnya saya membeli sehelai pashmina yang sangat colourful untuk dipadankan dengan baju kurung gold saya yang plain itu. Gambar akan di upload bila majlis itu berlangsung. Oh, sebenarnya baju kurung kuning dan gold tu hendak dipakai pada majlis perkahwinan abang angkat saya. Berulang kali melalui jalan yang sama, saya keliru. Takkan la dalam Pasar Wakaf Che Yeh pon saya tersesat. Singgah melihat jubah-jubah. Sungguh, saya sangat berkenan. Tapi memandangkan tiada bajet untuk jubah bulan ini, so ia terpaksa ditangguhkan. 

Badan dah penat, kaki dah letih berjalan. Akhirnya jalan jalan cukup sampai di situ. Masa untuk balik berehat. Baju kurung kuning terpaksa dicari pada hari yang lain. Balik mandi dan rehat. Kesian kaki banyak berjalan.

Tuesday, 3 January 2012

1st Step

Assalamualaikum..
Langkah pertama mempersiapkan diri menjadi isteri orang ialah menghadiri kursus kawen. Hari ini, selepas settlekan segala tugas di lab, saya keluar ke bank. Update akaun ASB. Bonus + dividen dapatlah dalam RM7800. Duit itulah yang akan digunakan untuk big day nanti.


Balik dari bank, terus singgah Balai Islam.. ambik borang kawen.. eh silap, borang kursus kawen. Dah bagi photocopy IC dan isi borang. Dan saya dapat tarikh kursus tu. 7 & 8 Februari 2012. Hmm.. hari bekerja. Tapi kalau tengok schedule dia, memang semua hari jatuh hari bekerja. Kalau yang weekend pulak diorang buat kat Pasir Mas dan daerah lain. Adoi.. tak ke satu hal pulak kalau nak ambil tempat jauh-jauh tu. Nak tak nak, isi la borang pelepasan tugas. Kalau tak dibenarkan, kena la ambik cuti.

Pernah dengar settle kahwin? Untuk memudahkan perancangan saya, saya daftar kat situ. How to manage step by step, how to plan our wedding. Semua ada kat situ. Nak ikut bajet, vendor pon ada. Kalau yang wedding planning tu, memang ada siap dengan tarikh bila kita patut settlekan benda tu.. Memang cool giler.

Sunday, 1 January 2012

Hari Pertama Di Tahun Baru 2012

Assalamualaikum..
Hmm.. hari pertama di tahun baru.. Saya kembali bertugas di makmal rutin. Sekian lama tak menghidu bau formaline, kepala terasa pening dan mual-mual. Dah mengalahkan orang mengandung dah. Huhuhu..
Hari ini grossing. Sebenarnya menggantikan staf yang bercuti.
Dari pagi menghadap specimen di lab rutin, asist grossing sampai lunch hour.. Memenatkan fizikal. Pada hal specimen hari ini hanya 22 orang patient je. Tapi sungguh, sangat memenatkan! Mungkin sebab baru kembali bekerja. Orang kata alah bisa tegal biasa..
Sebelum lunch, sempat jugak duduk di meja sendiri. Actually meja masih di cyto lab. Bila masuk je, ada yang sampaikan, LA sakit kepala sebab tak jumpa report yang disimpan pada minggu saya bertugas di kaunter. Maaf, kali ini saya tidak akan memberi muka! Terus je bangun dan pergi tanya LA berkenaan. Hmm.. tak mengaku pulak.
Petang, received specimen dan meeting pasal JD dengan Pegawai Sains. Lepas siap meeting je terus cabut balik. Pergi melawat Tok dekat Wad Bendahara HRPZ II. Hampir maghrib baru sampai rumah. Huhuhu..