Monday, 13 August 2012

Persiapan raya & kawen

Assalamualaikum..
Sedar tak sedar.. Malam ni dah malam ke 25 Ramadhan...
Hitung hitung hari..
Lagi 5 hari nak raya..
Dan lagi 9 hari nak bertukar status..
Glup..

Persiapan raya macam tak ada..
Tak ada baju raya baru..
Tak ada apa-apa yang lebih untuk beraya..
Bajet duit raya untuk budak budak pun terhad sahaja..
Yang ada cuma biskut biskut raya yang dibeli..

Oleh kerana Big Day akan menjelang beberapa hari selepas raya..
Maka bajet lebih berhabis untuk majlis kawen tersebut..
Beli itu.. Beli ini..
Shopping itu.. Shopping ini..
Huhuhu.. Rasanya majlis kawen yang saya mahu laksanakan ni..
Tidaklah terlalu grand..
Cuma majlis biasa yang lebih tertumpu kepada family dan rakan rakan..
Tapi kalau majlis kecik begini sudah terbang beribu..
Bagaimana agaknya kalau persiapan yang mewah ye?


p/s: apa agaknya perasaan orang nak kawen?
berdebarkah??
kenapa saya masih belum merasa perasaan itu?

Wednesday, 8 August 2012

Akok; resepi mok saya

Assalamualaikum..
Sepanjang bulan Ramadhan ni, rutin harian mok adalah berniaga akok.
Hmm.. Selalunya bila weekend tugas mengacau adunan dan membakar itu adalah tugas saya..

gambar sumber pakcik google

Mok masih menggunakan cara tradisi..
Bakar dalam bekas tembaga yang berat tu..
Guna arang sebagai api atas..
Tapi dapur gas sebagai api bawah..

Resepi Kuih Akok
Bahan-bahan
2kg gula     
20keping gula manisan @ gula melaka
-cairkan dengan 500ml air

100biji telur
1kg gandum
2kg santan
sedikit pewarna hijau -kami guna air pandan-
setitik esen vanila - taknak bau hanyir telur

Cara-cara
  1. Sejukkan air gula melaka pada suhu bilik
  2. Pecahkan telur satu persatu. -Simpan 10 biji-
  3. Masukkan gandum, santan dan air gula melaka. Kacau.
  4. Pukul sampai kembang. -Saya bland je dengan blander- Tapiskan dengan penapis.
  5. Setelah semua adunan di bland, masukkan sedikit pewarna dan esen vanila.
  6. Bakar guna api kecil. 
**Adunan ni selalunya kami dapat buat sehingga 280-300 biji akok.

Wednesday, 1 August 2012

my thepoplook.com collection

Hari tu ada beberapa orang tanya..
Ada brapa banyak baju ni?? 
Maksudnya long dress @ maxi yang selalu saya pakai tu..
Sebenarnya tak adalah banyak mana...
.......................


Saja nak listkan apa yang dah terbeli dekat thepoplook.com tu

Ophelia Maxi Dress - Dark Purple

POPPY
RM 69.00
**saya punya bukan yg tall.. utk ketinggiaan biasa je** 



Portia Maxi Dress - Beige

POPPY
RM 69.00
 


 
Simple Cardigan - Grey

Pop Selection
RM 49.00



Portia Maxi Dress - Fuschia

POPPY
RM 69.00

 

Linda Flare Dress - Green

Pop Selection
RM 56.00

 

Panel Jersey Tunic - Red

Pop Selection
RM 69.00
 


 Jesse Palazzo Pants - Mustard

Pop Selection
RM 66.00
 


 Penny Chiffon Maxi Dress - Red Grape

POPPY
RM 69.00
***seakan ni.. tapi saya punya polkadot 



Tamara Maxi Dress - Pink

POPPY
RM 69.00



Lucy Chiffon Maxi Dress - Blue 
 
POPPY
RM 76.00