Wednesday, 29 February 2012

kepala dah ting tong

Assalamualaikum..

Dah lama tak singgah di sini. Agak busy dengan kerja dan program 5S yang sisih, susun, tu.. Dan kepala pon dah agak pening dengan planning kawen yang terbantut.
InsyaAllah, saya akan betul betul dirisik dan dipinang cuti sekolah bulan 3 ni. Harapnya semua berjalan lancar. Bukan dirisik macam post sebelum ni ok.

Kalau diikutkan hati, nak je percepatkan majlis perkahwinan tu nanti. Tapi fikir pasal kewangan, pasal rumah, pasal kerja yang tak pernah abis ni, agak membantutkan rasa. Orang tengok.. ye, memang nampak cool je.. Tapi hakikatnya kepala ni dah ting tong. Cuma member terdekat dekat lab tu je yang tau camane perasaannya. Huhuhu.

Jangan tanya apa-apa!!! Itu je permintaan saya pada mereka yang selalu jumpa dan nak tanya pasal persiapan kawen. Alahai.. Tarikh tetap pon takde la. apa nak kecoh-kocoh. Konon cool la tu. Pada hal, kalau diikutkan perancangan, majlis perkahwinan akan berlangsung paling cepat 6 bulan selepas bertunang. Maknanya paling awal pon bulan 8. Dan saya satu apa pon tak buat lagi.

Oleh kerana saya berjauhan dengan encik kekasih hati merangkap bakal suami, maka segalanya saya urus sendiri. Cuma untuk beberapa perkara perlu juga minta pendapat dia. Hmmm.. Sakit kepala.
Tapi dalam sakit sakit kepala yang dah ting tong ni, makan tetap jugak banyak. Berat pon dah naik. Waaa.... Bulan 3 nak bertunang. Nanti tak muat baju camana? Jom berdiet.

Bercerita pasal risik, tunang dan kawen.. Kami berempat.. lepas sorang-sorang menyusul. InsyaAllah. Cuma cik syuhada yang manis je lagi tak ada steady BF. Tok dia dah bising-bising suruh cari calon. Itu pon gara-gara adik dia nak bertunang raya nanti. Haa.. Kan dah nak langkah bendul. Bila dah kena push macam tu, sampai terbawa bawa dalam mimpi. Haih, dasyat.

Sunday, 5 February 2012

Saya dirisik ^-*

Assalamualaikum..

Semalam adalah majlis bertunang kupu-kupu saya <<dua pupu; tapi oleh kerana kadang kadang tak tau mana sepupu sepapat saya, saya hanya namakan mereka kupu-kupu saya>>. Kami bertolak jam 1.30pm dari Kg. Jedok, Tanah Merah ke Wakaf Bharu. Kampung perempuan <<cik iena>> tu saya lupa namanya. Tapi oleh kerana kami tersesat jalan, maka kami sampai jam 4.30pm. Huhuhu.. Buat malu je kan orang kelate sesat jalan area kelate.

Mulanya, kupu-kupu saya Abang Ngah ni agak malu-malu nak naik ke rumah. Dia lagi rela tunggu dalam kereta sesorang. Tapi pihak perempuan suruh dia naik.. Nak berkenalan dengan bakal menantu ni.



sireh junjung untuk cik iena


Nenek sedara saya mengetuai majlis. Bertanyakan bunga yang sekuntum tu. Lepas tu sarung sarung cincin. Oh, pihak perempuan pon ada bagi cincin jugak untuk lelaki. Jarangkan bertunang berbalas cincin.

Lepas tu, bab makan. Oh, sungguh saya tak sabar nak makan. Ada gulai kambing, gulai daging, ayam masak merah, acar timun, gulai ikan tongkol @ aya. Semua lauk saya ambik. Hehehe. Dah siap siap makan, sesi bergambar pulak. Dalam malu malu pon abang ngah bergambar tak hengat..

Salam salam nak balik.. Tapi saya, dengan 2 orang kupu-kupu dan 2 orang mak cik saya nk meronda dulu. Nak gi survey-survey bridal untuk majlis saya yang akan datang. Yuhuu... :::mood gatal:::

Bila orang lain bertolak balik, kami pon bertolak untuk meronda. Dalam kereta makcik saya yang sorang tu bagi tau, ada orang bertanyakan saya. Reaksi saya masa tu? Nak tergelak pon ada. Apa tidaknya, makcik bertudung labuh yang berdiri kat pintu masa saya makan tu tak tengok ke yang anak dara sorang ni <<saya la tu>> makan nasik penuh pinggan dengan 2 gelas air dan 1 popiah basah. Macam mana la dia boleh terbekenankan saya untuk dijadikan menantu. Dan makcik saya kata lagi, "oh yang tu dah ada orang punya, nak bertunang bulan 3 ni".

Adakah benar saya nak bertunang bulan 3 ni?? Kita tunggu je la kot-kot ada rombongan datang meminang saya. Agagagaga..

Saturday, 4 February 2012

My Wedding Planning

Assalamualaikum..
Hmm.. disebabkan dalam mood gatal nak kahwin.. saya berhasrat untuk listkan perancangan saya..
::wink::wink::

Kalau diikutkan hati dan perancangan saya, saya cuma nak satu majlis yang simple tapi meriah. Yang dihadiri oleh tetamu tetamu yang saya sendiri sempat nak melayan. Dan saya tak nak PELAMIN. Saya tekankan sekali lagi. Saya taknak PELAMIN!!!! Bila saya kata saya tak pelamin, orang selalu kata.. "Kahwin sekali je, rugi la kalau tak buat pelamin. Nanti nak ambik gambar kat mana?" Eh, perlu ke pelamin tu? Bukan ke akad dan majlis je yang satu keperluan.

Setakat gambar tu.. Kat mana mana pon boleh ambil gambar. Kan? Kan? Lagi pun kan ke sekarang ni orang semua pakat buat outdoor.. Dan menurut bakal photographer kami, dia cadangkan amik gambar dekat Pulau Perhentian. ^-^

Mengikut kehendak saya, tema adalah RED + SILVER GREY @ ORANGE + SILVER GREY untuk majlis di rumah pengantin perempuan. Tetapi untuk akad nikah adalah warna electrical blue. Saya selalu terfikir, kenapa orang akad nikah pakai warna putih, cream, grey atau warna warna yang soft sahaja. Hmm, takpe.. Saya inginkan kelainan untuk majlis saya.
Baju akad nikah akan dijahit oleh my auntie. Design akan ditetapkan oleh saya dan dikomen oleh my love dan ditambahbaikkan oleh my auntie.Kalau ikut hati saya, untuk akad nikah nak baju yang simple. Macam orange one shoulder prom dress dan royal blue kat bawah ni.. Cuma tang lengan dengan belah dia tu kena la tambah baik pulih.. Kang salah orang pulak gi akad nikah. Ngehngehngeh..


Flaunt Beaded Chiffon One Shoulder Prom Dress 91109 by Mori Lee image

Jovani One Shoulder Prom Dress 151627 image

Untuk majlis pihak lelaki pula, enchek junid mahukan warna feberet dia. Warna kuning atau hijau. Hmm.. dua-dua bukan warna kegemaran saya. Tak mengapa.. Kalau dia boleh turut kehendak saya, mengapa tidak saya turutkan kemahuan dia juga. Hijau atau kuning masih belum ditetapkan.

Sekian, nanti sambung lagi.