Tuesday, 18 June 2013

Luka episiotomi

Erk.. seriau..
Episiotomi : faraj ibu yang digunting sedikit untuk memudahkan laluan bayi. 

Zaman sekarang ni, bila melahirkan anak pertama, yang besar macam Aisy pulak tu. Rasanya tak sah kalau faraj tak digunting sikit. Tapi apasal tak rasa digunting pon masa meneran tu?
Heh, sakit bersalin lagi perit kot dari digunting tu. 

Tak pasti la panjang mana di gunting. Dan saya sendiri tak tau banyak mana jahitan untuk episiotomi yang saya dapat. Tapi sungguh, agak seriau. 

Saya selamat melahirkan Aisy jam 4.06am. Tapi oleh sebab kekurangan doctor dan misi yang menyambut kelahiran Aisy tu tahap nak pencen dan katanya tak berapa nak nampak, maka bahagian faraj saya hanya dijahit selepas doctor oncall pagi masuk. Jam 8.00am baru nak jahit!

Segala kesakitan melahirkan Aisy tu dah hilang dah masa tu. Then kalau tetiba doctor nak jahit selepas 4jam proses kelahiran tanpa bius, memang akan tertendang jugak doctor tu. Oleh sebab dah terlalu lama, awal awal lagi saya request dengan doctor yang nak jahit luka tu. Doctor, sila bius!

Dalam pada bius tu pon masih terasa. Uhh.. Giler ngilu. Terutama bila doctor tarik benang tu.. Orang kata, kalau bius nanti luka lambat sembuh. Entah la..

Untuk penjagaan luka episiotomi, saya guna yellow lotion @ iodin yang hospital bagi dengan minyak herbanika Nona Roguy je. Cuci bahagian faraj dengan air bersih bersih, keringkan lepas tu sapu yellow lotion. Minyak herbanika tu saya titik pada pad. Make sure rajin rajin tukar pad ye.



Alhamdulillah, lepas 18 hari luka episiotomi saya dah sembuh luar dalam. Benang benang pon semua dah tertanggal. Jadi, tak adalah lama mana luka tu nak sembuh.

Friday, 14 June 2013

Sakit yang indah

Assalamualaikum..

Untuk orang pertama kali mengandung, sure tak tau rasa sakit nak bersalin tu macamana. Saya admit ward hari Ahad. Itu pon bukan sebab sakit sangat tapi sebab ada bloody show. First time warded.. serius boring. Bila pesakit tak berapa sakit jadi macam ni la.

Lepas admit ward.. Sempat lagi gi merayau dekat lab. Ye la. Dah admit hari bekerja. Nak keluar untuk kali pertama tu.. mintak lagi izin nurse. Yang selepas tu.. menyusup macam tu. Nasib baik masa admit tu dah bawa broadband dengan tab. Tak ada la mati kutu sangat.

Hari ke 2 dekat ward.. dah gelisah. Masa doctor buat ward round tu.. Katanya nak cek jalan dulu. Dan diberi pilihan. Kalau jalan tak terbuka lagi.. dibenarkan balik kalau nak balik. Oyeay! Opkos la nak balik. Dari duk terkebil kebil dekat ward sorang sorang. Sayangnya.. Bila dah cek.. Jalan dah buka 3cm. So kena stay je la.

Untuk tempoh dari pagi sampai petang.. sakitnya ada. Tapi tidak kerap. Apa yang sakit? Sakit perut la. Rasa macam baby mengeras. Lama lama berulang kali. Tapi dalam sakit sakit tu pon, selera makan tetap ada jugak. Siap request laici kang lagi masa asben datang melawat petang tu.

Apa yang untungnya duduk ward sorang sorang ni.. maka kita akan ada banyak masa nak mengaji. Dah boring. Nak merayau ke mana sangat la. Jadi habiskan masa dengan mengaji. Lepas solat je mengaji. Baca surah Luqman, surah Maryam, baca Yassin.

Malam tu lepas sesi mengaji seusai solat isyak.. Perut start sakit lebih kerap. Dari 10 minit sekali.. makin lama makin kerap, sampai 5 minit sekali. Bloody show pon still ada. Gi toilet makin kerap. Alih alih misi panggil suruh cek jalan lagi. Tengok tengok 5cm. Dah boleh gi labour room.

Apa lagi.. Gi kat katil balik.. Kemas kemas barang. Nanti senang enchek asben nak datang angkut. Lepas tu misi panggil nak gi hantar ke labour room. Oh, kena naik kerusi roda tu. Haila... macam boleh jalan je lagi. Tapi misi suruh duduk jugak. Ingat nak gi jalan kaki je.

Masa nak gi LR tu, benda yang patut bawa selain buku lawatan klinik tu ialah
1: sepasang baju bayi dan mitten & botties
2: pampers newborn (saya guna brand drypers)
3: kain tuala
4: kain bedung bayi
Bawa ni je. Benda benda lain tu tak perlu.

On the way gi LR. Misi kata dah boleh dah nak call enchek asben. Maka saya dengqn segera call asben. Gi LR, nasib baik ada kosong lagi. Tapi sayangnya doctor tak ada. Enchek asben sampai dan temankan sepanjang tunggu nak bersalin. Masuk LR jam 11.30pm. Tapi 3 pagi baru rasa nak bersalin. Masa tu hanya ada misi veteran je yang tolong sambut. Doctor sangat busy.

Alhamdulillah, lepas hampir sejam berusaha nak lahirkan Aisy, akhirnya berjaya juga. Itu pon hampir putus asa. Sangat letih. Dengan rasa lapar dan dahaga. Rasa panas dekat LR tu. Tapi bila Aisy dah keluar.. Yang terlafaz masa tu hanya AllahuAkbar. Tengok Aisy yang sihat dan sempurna.. Tak terungkap kata. Hilang semua sakit yang tadinya ada.

Teringat kata seorang sahabat.. Jika ditanya ibu bagaimana sakitnya bersalin, pasti ibu tidak tahu kerana sakit itu hilang bersama lahirnya sang anak. Tapi tanyalah bapa, yang melihat dan menemani ibu. Pasti dia tahu bertapa sukar dan sakitnya proses bersalin itu.

Thursday, 13 June 2013

Mengandung, alahan dan mengidam

Assalamualaikum..

Hmm.. Dah sebulan bersalin baru nak update cerita pasal preggy dan alahan. Saya sebenarnya tak adalah alahan mana. Cumanya masa awal awal mengandung tu je adalah muntah muntah sikit.

Balik dari honermoon tu.. Tetiba tak boleh makan nasi. Bau nasi pon tak boleh. Oh my... Why?? Terpaksa telan benda lain selain nasi. Mintak pregnancy test strip dengan member yang kerja dekat lab jugak. Celup celup.. Macam kabur dan samar je. Ala.. Baru 2 weeks masa tu. Itu yang tak nampak.

Then seminggu dua lepas tu.. minta member yang kat lab endocrine buatkan Beta HCG. Pap.. POSITIF. Fuhh.. Patut la tak boleh dengan nasi. Tapi alahan nasi tu 2 minggu je. Lepas tu semua benda boleh makan.

Masa mengandung, rasanya 3 bulan pertama tu sangat alah dengan bau tumis, bau bawang. Bau je dah muntah. Nak masak memang tak la. Semua beli je. Muntah teruk tu tak juga. Melainkan kalau berdepan dengan bau bau yang tak menyenangkan tu. Muntah pulak bila dah balik keje. Waktu keje sihat walafiat. Alhamdulillah.

Mengidam? Tak adanya nak mengidam yang pelik pelik. Kalau setakat tekak rasa nak makan KR, SR tu.. pergi cari sendiri je. Maklum je la. Asben jauh. Tapi bila dia balik ada la jugak konon-konon mengidam nak makan itu ini. Hehehe..

9 bulan mengandungkan Muhammad Aisy, Alhamdulillah.. Tak banyak kerenah. Ibu dia pon boleh lasak dan berlagak macam biasa. Tak adalah penat sepanjang masa. Siap boleh main lari lari lagi tau. Cumanya bila dah cukup bulan tu yang mudah mengah sikit.

Dalam tempoh mengandung tu je, berapa banyak tempat ibu dengan ayah berjalan. Sampaikan bila gi massage dekat uptown, boleh tertido. Betapa penatnya. Fuhh.. Alhamdulillah, walaupun banyak travel.. Aisy sihat dalam perut ibu. Masa fetus la dah lasak!

Kadang kadang masa perut kecik tu.. Siap lari lari sebab terlupa tengah mengandung. Eh, boleh pulak lupa. Itu pon kena warning sokmo.

Little khalifah

Assalamualaikum.. dan selamat err.. awal pagi atau tengah malam..

Lama menyepi.. Alhamdulillah.. saya kembali bersama little khalifah. Muhammad Aisy bin Mohd Junid. Anak pertama, cucu pertama dalam keluarga belah saya. Tapi cucu ke 3 untuk belah suami memandangkan kami dah ada sepasang anak saudara.


Muhammad Aisy dilahirkan jam 4.06am pada 14.05.2013. Tempat? Mesti la HUSM.. tempat ibu dia bekerja. Alhamdulillah.. Aisy dilahirkan secara normal setelah lebih kurang 7jam menahan sakit. Special thanks to enchek asben yang sanggup teman, tunggu, tengok dan bagi moral support dekat wife dia ni masa nak bersalin. 

Aisy.. bermaksud yang kaya dan mewah. Kalau diikutkan hati.. saya mahu namakan dia Muhammad Umar Aisy. Tapi bila fikir kita hanya panggil satu nama pendek saja.. maka saya putuskan untuk letak satu nama saja. Muhammad untuk ambil sunnah nama Rasulullah S.A.W. dan Aisy.. 


Tuesday, 11 June 2013

blog update!!

Assalamualaikum.. dan selamat malam..

Lama sungguh tak menghapdate blog ni.Dah sampai ada Aisy dah. Aisy?? Pakwe baru saya. Sawang penuh ni. Nak kena sapu, mop lantai dulu. Baru boleh update panjang lebar. Nanti kita story sape Aisy. Nak make up blog dulu.