Friday, 14 June 2013

Sakit yang indah

Assalamualaikum..

Untuk orang pertama kali mengandung, sure tak tau rasa sakit nak bersalin tu macamana. Saya admit ward hari Ahad. Itu pon bukan sebab sakit sangat tapi sebab ada bloody show. First time warded.. serius boring. Bila pesakit tak berapa sakit jadi macam ni la.

Lepas admit ward.. Sempat lagi gi merayau dekat lab. Ye la. Dah admit hari bekerja. Nak keluar untuk kali pertama tu.. mintak lagi izin nurse. Yang selepas tu.. menyusup macam tu. Nasib baik masa admit tu dah bawa broadband dengan tab. Tak ada la mati kutu sangat.

Hari ke 2 dekat ward.. dah gelisah. Masa doctor buat ward round tu.. Katanya nak cek jalan dulu. Dan diberi pilihan. Kalau jalan tak terbuka lagi.. dibenarkan balik kalau nak balik. Oyeay! Opkos la nak balik. Dari duk terkebil kebil dekat ward sorang sorang. Sayangnya.. Bila dah cek.. Jalan dah buka 3cm. So kena stay je la.

Untuk tempoh dari pagi sampai petang.. sakitnya ada. Tapi tidak kerap. Apa yang sakit? Sakit perut la. Rasa macam baby mengeras. Lama lama berulang kali. Tapi dalam sakit sakit tu pon, selera makan tetap ada jugak. Siap request laici kang lagi masa asben datang melawat petang tu.

Apa yang untungnya duduk ward sorang sorang ni.. maka kita akan ada banyak masa nak mengaji. Dah boring. Nak merayau ke mana sangat la. Jadi habiskan masa dengan mengaji. Lepas solat je mengaji. Baca surah Luqman, surah Maryam, baca Yassin.

Malam tu lepas sesi mengaji seusai solat isyak.. Perut start sakit lebih kerap. Dari 10 minit sekali.. makin lama makin kerap, sampai 5 minit sekali. Bloody show pon still ada. Gi toilet makin kerap. Alih alih misi panggil suruh cek jalan lagi. Tengok tengok 5cm. Dah boleh gi labour room.

Apa lagi.. Gi kat katil balik.. Kemas kemas barang. Nanti senang enchek asben nak datang angkut. Lepas tu misi panggil nak gi hantar ke labour room. Oh, kena naik kerusi roda tu. Haila... macam boleh jalan je lagi. Tapi misi suruh duduk jugak. Ingat nak gi jalan kaki je.

Masa nak gi LR tu, benda yang patut bawa selain buku lawatan klinik tu ialah
1: sepasang baju bayi dan mitten & botties
2: pampers newborn (saya guna brand drypers)
3: kain tuala
4: kain bedung bayi
Bawa ni je. Benda benda lain tu tak perlu.

On the way gi LR. Misi kata dah boleh dah nak call enchek asben. Maka saya dengqn segera call asben. Gi LR, nasib baik ada kosong lagi. Tapi sayangnya doctor tak ada. Enchek asben sampai dan temankan sepanjang tunggu nak bersalin. Masuk LR jam 11.30pm. Tapi 3 pagi baru rasa nak bersalin. Masa tu hanya ada misi veteran je yang tolong sambut. Doctor sangat busy.

Alhamdulillah, lepas hampir sejam berusaha nak lahirkan Aisy, akhirnya berjaya juga. Itu pon hampir putus asa. Sangat letih. Dengan rasa lapar dan dahaga. Rasa panas dekat LR tu. Tapi bila Aisy dah keluar.. Yang terlafaz masa tu hanya AllahuAkbar. Tengok Aisy yang sihat dan sempurna.. Tak terungkap kata. Hilang semua sakit yang tadinya ada.

Teringat kata seorang sahabat.. Jika ditanya ibu bagaimana sakitnya bersalin, pasti ibu tidak tahu kerana sakit itu hilang bersama lahirnya sang anak. Tapi tanyalah bapa, yang melihat dan menemani ibu. Pasti dia tahu bertapa sukar dan sakitnya proses bersalin itu.

No comments: