Thursday, 13 June 2013

Mengandung, alahan dan mengidam

Assalamualaikum..

Hmm.. Dah sebulan bersalin baru nak update cerita pasal preggy dan alahan. Saya sebenarnya tak adalah alahan mana. Cumanya masa awal awal mengandung tu je adalah muntah muntah sikit.

Balik dari honermoon tu.. Tetiba tak boleh makan nasi. Bau nasi pon tak boleh. Oh my... Why?? Terpaksa telan benda lain selain nasi. Mintak pregnancy test strip dengan member yang kerja dekat lab jugak. Celup celup.. Macam kabur dan samar je. Ala.. Baru 2 weeks masa tu. Itu yang tak nampak.

Then seminggu dua lepas tu.. minta member yang kat lab endocrine buatkan Beta HCG. Pap.. POSITIF. Fuhh.. Patut la tak boleh dengan nasi. Tapi alahan nasi tu 2 minggu je. Lepas tu semua benda boleh makan.

Masa mengandung, rasanya 3 bulan pertama tu sangat alah dengan bau tumis, bau bawang. Bau je dah muntah. Nak masak memang tak la. Semua beli je. Muntah teruk tu tak juga. Melainkan kalau berdepan dengan bau bau yang tak menyenangkan tu. Muntah pulak bila dah balik keje. Waktu keje sihat walafiat. Alhamdulillah.

Mengidam? Tak adanya nak mengidam yang pelik pelik. Kalau setakat tekak rasa nak makan KR, SR tu.. pergi cari sendiri je. Maklum je la. Asben jauh. Tapi bila dia balik ada la jugak konon-konon mengidam nak makan itu ini. Hehehe..

9 bulan mengandungkan Muhammad Aisy, Alhamdulillah.. Tak banyak kerenah. Ibu dia pon boleh lasak dan berlagak macam biasa. Tak adalah penat sepanjang masa. Siap boleh main lari lari lagi tau. Cumanya bila dah cukup bulan tu yang mudah mengah sikit.

Dalam tempoh mengandung tu je, berapa banyak tempat ibu dengan ayah berjalan. Sampaikan bila gi massage dekat uptown, boleh tertido. Betapa penatnya. Fuhh.. Alhamdulillah, walaupun banyak travel.. Aisy sihat dalam perut ibu. Masa fetus la dah lasak!

Kadang kadang masa perut kecik tu.. Siap lari lari sebab terlupa tengah mengandung. Eh, boleh pulak lupa. Itu pon kena warning sokmo.

No comments: